AYM'den CHP'li başkanı eleştirip ceza alan gazeteci kararı.

Kemer Belediye başkanı olduğu dönemde CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Gül'ü eleştiren gazeteci Osman Palçik hakaret suçundan cezalandırılarak 7 bin lira para cezasına çarptırıldı. 

21 Ocak 2021
AYM'den CHP'li başkanı eleştirip ceza alan gazeteci kararı.

CHP'li başkanı eleştirip ceza alan gazeteciyle ilgili AYM'den karar

Antalya'nın Kemer İlçesinde rüşvet alma ve FETÖ üyeliği suçlarından yargılanan CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Gül'ü eleştiren gazeteci Osman Palçik hakaret suçundan 7 bin lira para cezasına çarptırıldı. Kararı Anayasa Mahkemesine taşıyan gazetecinin şikayetini değerlendiren mahkeme, hakkında davalar bulunan siyasetçiye yönelik eleştiri nedeniyle cezalandırılan Osman Palçik'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

2017 yılında Antalya'nın Kemer ilçe Belediye Başkanı olan Mustafa Gül hakkında rüşvet alma ve icbar suretiyle irtikap ile FETÖ üyeliğinden hakkında fezleke hazırlanarak soruşturma yürütüldü. Yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapan Osman Palçik ise sosyal paylaşım sitesinde Gül hakkında, "Tüm Fetöcü imar hırsızlarına Kılıçdardoğlu sahip çıktı ve çıkıyor. Herkes biliyor, bu adamın imar rant hırsızı olduğunu. CHP olunca susarsınız" yazdı. Olayın gerçekleştiği dönemde Kemer ilçe belediye başkanı olan Mustafa Gül, Palçik hakkında hakaret suçundan cezalandırılması istemiyle şikâyette bulundu. Kemer 2. Asliye Ceza Mahkemesi Palçik'in hakaret suçundan 7.080 lira adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verirken, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi de hükmün onanmasına karar verdi.

GAZETECİ ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDU

Gazeteci Osman Palçik, Mustafa Gül hakkında rüşvet ve irtikap suçlarından devam eden davalarla ortaya çıkan somut olguları dile getirmeye çalıştığını ifade ederek eleştiri mahiyetindeki bu paylaşımlarından dolayı cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini belirterek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi'nin birinci bölümü Palçik'in sosyal paylaşım sitesinde kullandığı "imar rant hırsızı" şeklindeki ifadesinin söylendiği bağlamdan koparılmaksızın olayın bütünselliği içinde değerlendirilmesi gerektiği açık olduğunu belirterek gazetecinin kullandığı ifadelerle kamuoyu gündemini de meşgul eden iddiaları gündeme getirdiğini, belediyenin faaliyetleri ile imar yolsuzluklarına bulaştığını ima ettiği değerlendirmesini yaptı. Ayrıca Mustafa Gül'ün ileri sürülen iddialarla ilgili olarak rüşvet alma ve irtikap suçlarından yargılanmış olması göz önünde bulundurulduğunda başvurucu tarafından sarf edilen sözlerin olgusal bir temelinin bulunduğu ve ölçüsüz olmadığının görüldüğü kaydedildi.

KAMUSAL FAYDASI YÜKSEK TARTIŞMAYA KATKI SUNDU

Yerel bir gazetede köşe yazarı olan ve geçmişte belediye meclis üyeliği görevinde bulunan Osman Palçik'in ilçe gündemini takip ederek bölgenin güncel sorunları hakkında görüş bildirmiş olması hususu göz önüne alındığında kamusal faydası yüksek bir tartışmaya katkı sunduğuyla ilgili kuşku bulunmadığını belirten Anayasa Mahkemesi, Palçik'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.