TEMMUZ AYINDA MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM GELİYOR: İŞTE BEKLENEN ARTIŞ ORANLARI

Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği maaş zamları, Temmuz ayında netlik kazanacak. Açıklanan Mayıs ayı enflasyon verilerinin ardından, 5 aylık maaş artış oranları belli oldu. Memur ve emeklilerin maaşları, toplu sözleşme ve enflasyon verilerine göre belirlenirken, Mayıs ayında enflasyonun aylık %3,37 olması, zam oranlarını da şekillendirdi. 

03 Haziran 2024
TEMMUZ AYINDA MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM GELİYOR: İŞTE BEKLENEN ARTIŞ ORANLARI

 SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNE ZAM ORANI

 

 SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranında TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) belirleyici oluyor. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber'de yaptığı değerlendirmede, son 5 aylık enflasyonun %22,72 olarak gerçekleştiğini belirtti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, önceki 6 aylık dönemdeki enflasyona göre zam alıyor. Bu bağlamda, 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık artış oranı %22,72 olacak ve Haziran ayı enflasyonunun eklenmesiyle bu oranın %25 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor.

 

 MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNE ZAM ORANI

 Memur ve memur emeklilerinin maaş artışları ise enflasyon farkı dahil olmak üzere belirleniyor. 5 aylık enflasyon verilerine göre, memur ve memur emeklilerinin alacakları artış %17,38 olarak hesaplandı. Haziran ayı enflasyon verilerinin eklenmesiyle birlikte, bu oranın %20 civarında olacağı öngörülüyor. Memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranları, dönemsel olarak farklılık gösterebiliyor. Ocak 2024 artışında memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı hesaplaması nedeniyle zam oranı %49,25 iken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin %37,57 olmuştu. Cumhurbaşkanı’nın açıklamasıyla birlikte, tüm emeklilerin zam oranları eşitlenmişti.

 

ZAM ORANLARINDAKİ FARKIN NEDENİ

 Bu yıl zam oranlarındaki farkın temel nedeni, memur ve memur emeklilerinin Ocak ayında toplu sözleşmeye göre %15 zam almış olmaları. Temmuz ayında ise %10 zam alacaklar. %10 zam oranına, enflasyon farkı %15'in üzerindeki enflasyon farkı eklenerek belirleniyor. Ocak ayında %15 zam alan memur ve memur emeklilerinin, Temmuz ayında %10 zam alacak olması, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile arasında 5 puanlık bir fark yaratıyor.

 

 Memur ve emeklilerin Temmuz ayında alacakları zam oranları, enflasyon verileri ve toplu sözleşmelere göre şekillendi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının %25 seviyelerinde, memur ve memur emeklilerinin ise %20 civarında olması bekleniyor. Kesin oranlar Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından netleşecek.

 

 

(KAYNAK:TRT HABER)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.