9. YARGI PAKETİ 2024: MECLİS’TE GÖRÜŞÜLÜYOR! GENEL AF VAR MI?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yürütülen çalışmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’e sunduğu 9. Yargı Paketi, yargı alanında birçok önemli değişikliği içeriyor. Vatandaşlar, genel af beklentisiyle birlikte paketin ne zaman yürürlüğe gireceğini ve içeriğinde neler olduğunu merak ediyor. İşte detaylar: 

13 Haziran 2024
9. YARGI PAKETİ 2024: MECLİS’TE GÖRÜŞÜLÜYOR! GENEL AF VAR MI?

ÖĞRETMENLİKLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEMELER

 

Yeni yasa teklifi ile Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Öğretmenler, atama öncesinde belirlenen sürelerde bu akademide eğitim alacak ve başarılı olanlar ilk görev yerlerine atanacak. Ayrıca, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarında cezaların artırılmasına ilişkin düzenlemeler de bu teklifte yer alacak.

 

YENİ CASUSLUK DÜZENLEMESİ

 

Casusluk faaliyetleriyle etkin mücadele amacıyla Türk Ceza Kanunu'na yeni bir suç maddesi ekleniyor. "Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme" başlığıyla yer alacak bu madde, stratejik çıkarlar doğrultusunda yabancı devlet veya organizasyonlar adına suç işleyenlere 3 ila 7 yıl arasında hapis cezası öngörüyor. Savaş sırasında işlenmiş olması halinde bu ceza 8 ila 12 yıla kadar çıkacak. Milli güvenlik açısından stratejik önemi olan birimlerde görev yapanlar tarafından işlenmesi durumunda ceza bir kat artırılacak. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanı’nın iznine bağlı olacak.

 

SOYADI DÜZENLEMESİ

 

Pakette kadınların soyadı hakkına ilişkin önemli bir değişiklik de bulunuyor. İki soyadı kullanan evli kadınlara yalnızca kendi soyadını kullanma hakkı getirilecek.

 

HAKİM VE SAVCILARIN TERFİ SİSTEMİ GÜNCELLENECEK

 

Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda değişiklikler yapılacak. Hakim ve savcıların disiplin cezaları daha nesnel ölçütlere bağlanacak ve terfi sistemi nitelik, liyakat ve performansı esas alacak şekilde güncellenecek.

 

SPORDA ŞİDDETE YÖNELİK ÖNLEMLER

 

Sporda şiddete yönelik yeni önlemlerin de pakette yer alıp almayacağı taslağın görüşmeleri sırasında netleşecek. Caydırıcılık açısından cezaların artırılması gündeme gelebilecek.

 

9. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve Meclis tatile girmeden gündeme getireceklerini belirtti. Bu konudaki gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.

 

Yargı Paketi, genel af ve birçok önemli düzenlemeyi içermesiyle vatandaşların dikkatini çekiyor. Meclis’in gündemine alacağı paketin detayları ve yürürlüğe girme tarihi merakla bekleniyor. Gelişmeleri yakından takip ederek sizlere aktaracağız.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.