Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ‘tarihi’ değişim!

663’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ‘tarihi’ değişiklikler yaşanacak. 

23 Haziran 2024
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ‘tarihi’ değişim!

Bu yıl 663’üncüsü gerçekleştirilecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 6-7 Temmuz'da Edirne Kırkpınar Er Meydanı'nda yapılacak. Dualı çayırda Ali Gürbüz, Orhan Okulu, İsmail Balaban, Yusuf Can Zeybek, İsmail Balaban, Hüseyin Gümüşalan, Feyzullah Aktürk ve onlarca başpehlivanın mücadele edeceği Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri izleyenlerin nefeslerini kesecek mücadelelere ev sahipliği yapacak.

Kırkpınar Stadyum

TARİHİ GÜREŞ İÇİN BİLET SATIŞLARI BAŞLADI

Yağlı pehlivan güreşi tutkunlarının sabırsızlıkla beklediği Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için bilet satışları başladı. Biletix tarafından yapılan 663’üncü Kırkpınar Yağlı Güreşleri biletlerine https://www.biletix.com/etkinlik/3EBAB/TURKIYE/tr linkinden ulaşmak mümkün.

Güreş

KIRKPINAR’DA ‘TARİHİ’ DEĞİŞİKLİKLER

Edirne Sarayiçi Er Meydanı’nda bu yıl 663’üncü kez düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Güreşleri ‘tarihi’ değişikliklere sahne olacak. Geçtiğimiz yıl alınan karar gereği Kırkpınar’da bu yıl ilkler yaşanacak. Yapılan değişikliklerin amacıysa seyir zevkinin arttırılmak istenmesiyle güreş müsabakalarının daha kaliteli bir hale getirilmek amaçlanması. 

A W909322 03

DUALI ÇAYIRDA İLKLER YAŞANACAK

663’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde dualı çayırda ilkler yaşanacak. Asırlık ata sporuyla ilgili geçtiğimiz yıl alınan karar gereğince artık daha az sayıda pehlivan güreşecek. 2023’de başlayan ‘Yağlı Güreş Ligi’nde en iyi puanı alan 24 pehlivan 2024’de direkt Kırkpınar baş boyunda güreşecek. Kırkpınar öncesinde gerçekleşecek ön elemeyi geçen 8 pehlivan da Sarayiçi Er Meydanı’na çıkmaya hak kazanacak. Kırkpınar’da toplam 32 başpehlivan güreş tutacak. Diğer boylardaysa 64 pehlivan güreş tutabilecek.

Ali Gürbüz Kırkpınar Kupa

TEPKİ ÇEKEN O UYGULAMA ARTIK YOK

2024’de her boyda özel pehlivanların güreşeceği 663’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde toplamda 850 civarında pehlivanın kol bağlaması öngörülüyor. Yağlı pehlivan güreş severlerin ve güreş otoritelerinin maçların zevkini düşürdüğü gerekçesiyle kaldırılmasını talep ettiği ‘altın puan’ uygulaması artık tarih oldu. Bir değişiklik olmaması durumunda bu yıl Kırkpınar'daki başpehlivanlık güreşlerinde puanlama olmadan güreşlerin yapılması planlandı. 

Bursa’da Er Meydanları Pehlivanların Sesiyle Inledi 4

KIRKPINAR’A DİREK KATILACAK BAŞPEHLİVANLAR

7 etaptan oluşan CW Enerji Türkiye Yağlı Güreş Ligi'nde 2023 yılında 62 başpehlivan mücadele etti. Geçtiğimiz yılın lig şampiyonu Orhan Okulu olurken bu yıl 663’üncüsü gerçekleştirilecek Tarihi Kırkpınar Güreşleri’ne doğrudan katılma hakkın kazanan başpehlivanların isimleri şöyle: 

  1. Orhan Okulu

  2. Ali Gürbüz

  3. Hüseyin Gümüşalan

  4. Serhat Gökmen 

  5. Yusuf Can Zeybek

  6. İsmail Balaban

  7. İsmail Koç

  8. Serdar Yıldırım

  9. Mustafa Batu

  10. Mehmet Yeşil Yeşil

  11. Ertuğrul Dağdeviren

  12. Nedim Gürel

  13. Mustafa Taş

  14. Fatih Atlı

  15. Ali İhsan Batmaz

  16. Enes Doğan

  17. Mustafa Doğan Özkaya

  18. Osman Kan

  19. Osman Aynur

  20. Süleyman Başar

  21. Turan Balaban

  22. Özkan Yılmaz

  23. Mustafa Arslan

  24. Furkan Durmuş Altın

Yağlı Pehlivan Güreşlerine Bu Isimler Damga Vuracak 3

KIRPINAR GÜREŞLERİ’NİN TARİHİ

Orhan Gazi döneminde Rumeli’ye yapılan seferde 40 askerle birlikte Yunanistan’ın topraklarında kalan Samona’da mola verilir.40 asker burada güreşe tutuşurken iki kardeşin bir türlü yenişemediği görülür. Seferin bitmesiyle bir Hıdırellez gününde iki kardeş yarım kalan maçı tamamlamak için Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında tekrar güreşe başlar. Kazananın çıkmadığı ve günlerce süren güreşte rivayete göre iki kardeş de can verir. Onları oradaki incir ağacının altına defnederek bölgeden ayrılan arkadaşları yıllar sonra aynı bölgeye döndüklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde gür bir pınar oluştuğunu görürler. Şaşkınlık veren bu hadisenin ardından bölgeye Kırkpınar adı verilir ve bölgede güreş tutulur; ancak Cumhuriyet’ten sonra 1924 yılında ise güreşler Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yapılmaya başlanır.

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Antalya Haberleri | Son Dakika Antalya | Antalya Haber | 07haber.com

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.