CHP ANTALYA İL BAŞKANI NAİL KAMACI: "EĞİTİM PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ"

CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlangıcında Türkiye'deki eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı sorunlara dikkat çekti. Kamacı, eğitimde özelleştirmenin teşvik edilmesi, müfredatın laik ve bilimsel değerlerden uzaklaşması, velilerin üzerindeki mali yüklerin artması gibi önemli konuları gündeme taşıdı. Basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Eğitimin serbest piyasa koşullarının insafına terk edilmesine ve velilerin ‘yolunacak kaz’ olarak görülmesine asla razı olmayacağız," dedi. 

26 Eylul 2024
CHP ANTALYA İL BAŞKANI NAİL KAMACI: "EĞİTİM PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ"

EKONOMİK KRİZ VE ARTAN EĞİTİM MASRAFLARI

 Nail Kamacı, iktidarın uyguladığı politikalar sonucu ekonomik krizin derinleştiğini ve bunun eğitime erişim üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Kamacı, özellikle kırsal kesimde yaşayan ve yoksul ailelerin çocuklarının eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamadığını ifade etti. Eğitimde fırsat eşitsizliğinin giderek büyüdüğünü belirten Kamacı, "Yoksul ailelerin çocukları, kız çocukları ve kırsal kesimde yaşayan çocuklar eğitime erişimde büyük zorluklar yaşıyor," dedi.

 

ÖZEL OKULLARDAKİ KEYFİ ÜCRETLENDİRME

 Kamacı, özel okulların keyfi ücretlendirme uygulamalarına da değinerek, özel okulların kitap, yemek, kıyafet gibi ek giderler için fahiş fiyatlar talep ettiğini söyledi. Bazı özel okullarda kitap ücretlerinin 75 bin TL’ye kadar çıktığını belirtti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda denetim yetkisini bilinçli olarak kullanmadığını eleştirdi.

 

OKULLARDA TEMİZLİK SORUNU

 Devlet okullarında kadrolu temizlik personeli eksikliğinin uzun süredir ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Kamacı, bu yıl da okulların hijyen sorunlarının çözülemediğini ifade etti. "Tüm okullara yeterli temizlik personeli ve yardımcı personel görevlendirilmelidir. Hijyen, eğitimin niteliği açısından vazgeçilmezdir," dedi.

LAİKLİKTEN VE BİLİMDEN UZAKLAŞAN EĞİTİM

 CHP Antalya İl Başkanı, eğitim sisteminin bilimsel özünden uzaklaştırıldığını ve AKP iktidarının ideolojik yaklaşımları doğrultusunda bir nesil yetiştirme çabasında olduğunu iddia etti. "ÇEDES ve benzeri projelerle eğitim sistemi, çeşitli vakıf, dernek ve tarikat faaliyetleriyle amacından saptırılmıştır," dedi. Kamacı, CHP'nin iktidara gelmesi durumunda, eğitimin laik ve bilimsel temeller üzerine inşa edileceğinin altını çizdi.

 

HER ÖĞRENCİYE ÜCRETSİZ YEMEK

 Kamacı, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sırada olduğunu belirterek, her dört çocuktan birinin yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamadığını söyledi. "Her öğrenciye okulda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek sağlanması artık zorunludur," diyen Kamacı, CHP iktidarında bu sorunun ivedilikle çözüleceğini belirtti.

 

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER VE MÜLAKAT SORUNU

 Ayrıca atanamayan öğretmenler sorununa da değinen Kamacı, mülakat sisteminin iktidar yanlılarına torpil sağlamak için kullanıldığını söyledi. CHP iktidarında eğitimde liyakate dayalı bir sistem kurulacağını ve özel okullarda çalışan öğretmenlerin haklarının güvence altına alınacağını belirtti.

 

"EĞİTİM CHP İKTİDARINDA ÖNCELİKLİ ALAN OLACAK"

 Kamacı, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: "CHP iktidarında eğitimin serbest piyasanın insafına bırakılmasına ve velilerin yükünün artırılmasına son vereceğiz. Kamusal ve bilimsel eğitimi en kısa sürede uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.