Hakan Doğan 25 yıl önce yaşanan Srebrenitsa katliamını unutmadı
, 11 Temmuz 2020 14:27Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamı, üzerinden 25 yıl geçti. Bu yıl da toplu mezarlarda bulunan ve kimlik tespiti yapılanların cenazesi Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Peki Srebrenitsa katliamı nedir? İşte Kapanmayan yara Srebrenitsa…

Hakan Doğan, Srebrenitsa katliamı ile ilgili şu cümleleri söyledi; ''Tarihe bir not; “Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.”

NELER YAŞANMIŞTI?
Srebrenitsa katliamı üzerinden 25 yıl geçti. İnsanlık trajedisinin yaşandığı Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te başlayan, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü katliam, sadece Bosna Hersek'te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü haline geldi. Srebrenitsa’da şu ana kadar 6 bin 500 kurbanın kimlikleri tespit edilebildi. Geçen yıl kimlikleri tespit edilen 36 kurban Potacari Mezarlığı’na defnedilecek. İşte Srebrenitsa nedir sorusunun yanıtı ve 25 yıl önce yaşananlar…
AVRUPA’NIN ORTASINDA KATLİAM
Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasindaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Bosna Sırp ordusunun dışında katliama “Akrepler” olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememiştir.
Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.

SİLAHLARI ELİNDEN ALINAN HALK KATLEDİLDİ
Yugoslavya'nın çöküşü üzerine 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın ardından bölgeye zoraki olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan edilen 6 bölge arasında Srebrenitsa da bulunmaktaydı.
Savaştan önce nüfüsu 24 bin civarı olan kentin nüfusu diğer bölgelerden gelen mülteci göçleriyle 60 bin civarına gelmişti. Artık Srebrenitsa ‘açlık' ve ‘hastalıklar' ile mücadele eden bir ‘toplama kampı'na dönüşmüştü.Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmıştı.
Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitsa'ya olan saldırılarını sıklaştırdıklarında müslümanların toplanan silahlarını geri almak için yaptıkları başvuru, sorumlu Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından reddedildi. BM yalnızca iki F16'yı kent üzerinde bir uçuş yaptırmakla yetindi.
Hollandalı askerler bir gece yarısı Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Hollandalı generalden aldıkları emir doğrultusunda kenti boşalttılar. Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.
Daha sonra orataya çıkan bir video kasedinde Sırp generalin kenti boşaltan Hollandalı komutana bir hediye verirken görüntüleri çekilecekti.Bir hafta süren katliam II. Dünya Savaşı'ından sonra insanlığa yapılan en büyük suç olarak arşivlerde yer aldı.
Lahey Adalet Divanı bir hafta süren katliamın bir ‘soykırım' olarak kabul etti; ancak Sırbistan'ın sorumlu tutulmayacağına karar verdi.

SOYKIRIM KARARI VE SUÇLULARI
Hollanda’nın Lahey kentideki Uluslararası Adalet Divanı, 2007’deki kararında, ICTY’den gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi.
Sırp komutan Ratko Mladic, ICTY’de geçen kasım ayında sonuca bağlanan davada, aralarında Srebrenitsa soykırımının da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildi.
Aynı mahkeme, 2016’da sonuca bağladığı davada, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic’e Srebrenitsa soykırımı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verdi.
Mahkeme ayrıca, Srebrenitsa soykırımındaki suçları nedeniyle eski Sırp general Radislav Krstic’i 35 yıl, Vidoje Blagojevic’i 15 yıl, Vujadin Popovic ve Ljubisa Beara’yı ömür boyu, Drago Nikolic’i 35 yıl, Ljubomir Borovcanin’i 17 yıl, Vinko Pandurevic’i 13 yıl, Radivoje Miletic’i 19 yıl, Milan Gvero’yu 5 yıl hapse mahkum etti. Bosna Hersek Mahkemesinde görülen davada ise 13 Temmuz 1995’te bine yakın Boşnak sivilin öldürülmesiyle suçlanan Milorad Trbic, 30 yıl hapse mahkum edildi.
Farklı mahkemelerde görülen Srebrenitsa davalarında bugüne kadar 45 Sırp, toplam 699 yıl hapis cezası aldı.
Eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milosevic de Srebrenitsa’daki soykırımla suçlanmış ancak ICTY’deki yargılanması devam ederken tutuklu bulunduğu cezaevinde yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

TROPİKAL PARK PROJESİ ÖDÜL ALDI

CHP İlçe Başkanı Fatih Bucan’a Teşekkür – SAM Fuarcılık’tan Anlamlı

Karadeniz’in Sesi: Hayatını Müziğe Adamış Bir Sanatçı – Fatih Ustasu

Prof. Dr. Canan Yılmaz: Evlilikte Güvenle Yapılan Tapu Devri Bağış Değildir

Hani’nin Efsane Başkanı İbrahim Lale Dualarla Anıldı

Gazze’de Felaket Derinleşiyor Son 48 Saatte 92 Şehit, 219 Yaralı

Engelsiz Aslanlar Zirvede!

Mersin’de 21 Nisan’da Güzellik, Stil ve Başarının Buluştuğu Ödül Gecesi Düzenlenecek

Gazeteci İmran Ünal Kimdir?

Miniklere Büyük Ders: “Birlikte Daha Güçlüyüz” Raflarda!

Genel af olmadan DEM, Türkiye Partisi olabilir mi?

Kürtçe ezgilerle kültür köprüsü kuran müzik grubu: Nas'ın hikâyesi, amacı ve yarına mirası

“Gönül Dağı Nefesi” Yaza Merhaba Konseri İçin Geri Sayım Başladı

Figen Kaya’nın Sunumuyla Mustafa Ortaç’a Saygı Gecesi

KALSİAD’dan İş Dünyasına Net Mesaj: Gösteri Değil, Üretim Zamanı

GERİDE DUA ORDUSU BIRAKTILAR BİR ZAMANLAR DİYARBEKİR BEYEFENDİLERİ

ATO’daki Ödül Töreninde Sabiha Karaosman Fark Yarattı

İZENERJİ’de Yetki Krizi: Toplu Sözleşme Görüşmeleri Masada Kaldı

Cengiz Kurtoğlu, ARKON’un Eğitim Projesi İçin Bursa’da Sahne Alacak

Tarım ve Orman Bakanı Ordu’ya geliyor

Girişimcilikte 15 Yıllık Başarı Hikayesi: İbrahim İpek ve İpekyolu Grup

Ahmet Büyükgümüş Diyarbakır’a Geliyor

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den 1 Mayıs Kararı: Kadıköy Meydanı'nda Kutlanacak

Ziraat Türkiye Kupası Finali İçin Yeni Stadyum Arayışı!

ROK’tan İki Gazeteciye Suç Duyurusu: “Evleri Basılsın, Dijital Cihazlarına El Konulsun”

CHP Lideri Özgür Özel'den Danıştay Ziyareti: "İmamoğlu'nun Diploması Gündeme Gelmedi"

Sevgi Demir Coşkun, iddiaları reddederken, “Polatlı halkı gerçeği biliyor” dedi

Cemal Peker’den Uluslararası Başarı

Türk Dünyası'nda dağılma tehlikesi: Uzmanlar endişeli

METROTÜRK TV’DEN MUHTEŞEM AÇILIŞ

Kocagöz’den 23 Nisan’da çocuklara en güzel hediye: Nutuk

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan’a özel coşku dolu program

“Bu Nasıl Kardeşlik, Bu Nasıl Türklük?”

SASAD’DAN GAZİANTEP’DE UNUTULMAZ SANAT GECESİ

OF ÇAYKARA DERNEĞİ 50. YILINDA GÖRKEMLİ BİR GECEYE İMZA ATTI

MSB'den Yunanistan'ın Deniz Planlamasına Eleştiri

6 gündür kayıp olan 7 yaşındaki Cumali Timi'nin cansız bedeni bulundu

34 Yıl Kesinleşmiş Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Konyaaltı İlçesinde Kovalamaca Sonucu Yakalandı

Dini İnaç ve Duyguların Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık Yapan 3 Şüpheli Tutuklandı
