Motosikletli kuryeler Derneği kuryelik mesleğinin zorluklarını anlattı.
ANTALYA SON DAKİKA HABERLERİ, 26 Ocak 2021 21:40Antalya motosikletli kuryeler derneği kuryelerin meslek zorluklarını anlattı.
ZEVKİMİZ İÇİN DEĞİL EKMEGİMİZ İÇİN MOTOR SÜRÜYORUZ.
Tüm dünyada ve ülkemizde sorun olan covid 19 virüsün artmasından dolayı gelen kısıtlamalar ve yasaklar var olan ama kimseler tarafından görülmeyen bizler için ekmek mücadelemizi verdiğimiz mesleğimiz olan motokuryelik daha çok gündeme geldi bizler bu süreçte iş yükümüz üç dört katına çıkarak artmaya başladı ve öyle bir sektör oldukki sektör büyüdükçe sorunlarımız artarak dahada büyüdü biz Antalya’da bulunan motosikletli kuryeler olarak bu işi yapmaktan gocunmadık insanlarımıza hizmet etmekten mutluluk duyduk özellikle kıstlamalardan. Madur olan yaşlılarımızın ihtiyaçlarını gidermek bizlere ayrı bir mutluluk veriyor biz bunları yaparken birşeylerin yanlış gittiğini farkına varıyorduk dediğimiz gibi büyüdükçe sektörümüz üzerimizde baskı mobing düşük ücret sigortasızlık uzun çalışma saatleri gibi zorluklara rağmen kaportamız vücudumuz olarak mesleğimizi yapmaya çalışıyoruz kamuoyunda motorlu kuryelerin kötü bir imajı olduğunun altını çiziyoruz ve imajı değiştirmek motorlu kuryeligi itibarlı bir meslek haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz mesleki yeterlik kurumunun tebliğine SGK 8321/2 koduyla çalışıyoruz
Bir şeyler yanlış gidiyordu, ötekileştiriliyorduk, ne işveren ne müşteri bize saygı duymuyordu. Trafikte müthiş bir saygısızlık var zaten. En sonunda bu düzenin değişmesi lazım dedik ve dernek olma kararı aldık. Kamuoyunda motorlu kuryelerin kötü bir imajı olduğunun altını çiziyoruz. Ve bu imajı değiştirmek motorlu kuryeliği itibarlı bir meslek haline getirmek için tüm gücümüzle çalışacağız.
Sektör büyüdükçe sorunlarının da arttı Motosikletli kuryelik hizmeti özellikle büyükşehirlerde yaygınlaşıyor. Kimisi şirketlerin evrak ve eşyalarını taşıyor, kimisi yiyecek siparişlerini yetiştirme telaşıyla gün boyu trafikte koşturuyor. Sektör büyüdükçe sorunlarımız da artıyor. Baskı, mobbing, düşük ücret, sigortasızlık, uzun çalışma saatleri gibi bir çok sorunla mücadele ediyoruz.
Trafik kurallarına uyan ilk yardım eğitimine bakıp işitme engellerle iletişim kurabilecek kadar eğitimli çalışan saygın bir meslek haline gelmeye çalışacağız. Motorlu kuryeler birçok kez trafik kurallarını ihlal ederek kaldırımdan gittikleri, kırmızı ışıkta geçtikleri ya da ters yöne girdikleri için şikayet ediliyor. Bunların sebebi hız baskısı, insanların kaldırımdan ters yönden gitmemizden ve de üstten atlamamızdan şikayet ediyor. Ama sipariş verdikleri zaman acil gelsin diye not düşüyor. İşveren de kuryeye baskı yapıyor ‘acil acil’ diye. İlk önce bunu düzeltmemiz lazım. Kuryelerin de önce can güvenliğini düşünerek teslimat yapması lazım. 20 liralık paket için ölmeye değmez. Kuryelere sigorta yapılırken meslek kodları dikkate alınmıyor. Çalıştırdığı kuryenin sigorta primin tam maaş üzerinden yatıran işveren sayısı yok denecek kadar az, genellikle asgari ücret üzerinden yatırılıyor. Zaman zaman müşterilerden akılalmaz taleplerin geldiğini görüyoruz. ‘Çöplerimi döker misiniz, bana bira alır mısınız, lambamı takar mısınız’ gibi ilginç taleplerle karşılaşabiliyoruz. tabi bunların yanında site ve binalara sokulmamız asansöre binmemizin yasaklanması gibi sıkıntılarda cabası su taşıyanımız var yemen taşıyanımız var yagmurda camurda paketlerin ıslanması cabası
Günde ortalama 11 saat çalışıyoruz. Bizim işimizin en zor yanı ise hızlı teslimat. Pek çok kişinin yemeğin pişmesini hesaba katmadan yolda geçen süreye odaklandığını biliyoruz. Trafik kurallarına uygun bir şekilde sipariş en yakın diyebileceğimiz 1 kilometrelik mesafeye götürmek 10 dakika kadar sürüyor. Kısacası bir yığın sorunla uğraşıyoruz. Bunun için de dernek olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bir başka sıkıntımız ise motorlu kurye meslek kodu. Mesleki yeterlik kurumunun tebliğine göre az tehlikeli meslekler grubunda bulunuyoruz. İki teker üzerinde hayat mücadelesi veriyoruz. Bizlerin talebi çok tehlikeli meslekler grubuna alınmak. Son dönemde bizlerin başka bir gündemi ise mesleki yeterlik belgesi. Belge şu aşamada isteğe bağlı olarak bağlı bulunduğumuz federasyon tarafından veriliyor. 2021 Ocak itibari ile zorunlu hale getirilecek olan bu mesleki yeterlik belgesi ile kayıtdışı çalışmanın engellenmesi ve motorlu kuryeliğin profesyonel bir meslek haline getirmesini istiyoruz ve biz bunu Antalya’da başaracağımıza inanıyoruz.”
ANTALYA SON DAKİKA HABERLERİ, 26 Ocak 2021 21:40
Yorumlar (0)