Yanan ormanları yeşillendirmeye devam ediliyor
GÜNDEM, 24 Nisan 2021 10:11ANTALYA'da tarihin en büyük orman yangınlarından, 2008'deki Manavgat Taşağıl yangınında 16 bin hektar orman, küle döndü. Orman Genel Müdürlüğü, Taşağıl'da yanan alanları özellikle yangına dayanıklı ağaçlar kullanarak, 13 yılda yeniden ormana dönüştürdü.


Türkiye'de 1 milyon hektarı aşkın orman varlığıyla ilk sıralarda yer alan ve birinci derecede yangın riski bulunan Antalya'da Orman Bölge Müdürlüğü, yanan alanların yeniden ormana dönüştürülmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Antalya'da tarihin en büyük orman yangınlarından biri olan, 2008 yılındaki Manavgat Taşağıl yangınında 16 bin hektar orman, küle döndü. Orman Genel Müdürlüğü, Taşağıl'da yanan alanları özellikle yangına dayanıklı ağaçlar kullanarak, yaklaşık 13 yılda yeniden ormana dönüştürdü. Orman Genel Müdürlüğü'nden Aykut İnce, Taşağıl yangınının etkili olduğu alanları, 5'er yıl arayla fotoğrafladı. Aynı noktada çekilen fotoğraflarda kül olan ormanda fidanların dikimi ve büyüme süreci görüldü.
2019 yılında 233 hektar, geçen yıl ise 400 hektara yakın ormanlık alanın yandığı Antalya'da önceki yıllarda da Kumluca Esentepe ve Adrasan ile Olimpos bölgelerinde çıkan yangınlarda yüzlerce hektar alan küle döndü. Özellikle Adrasan ve Olimpos'un önemli tatil merkezi olması nedeniyle yanan alanlarda yapılaşma olabileceği yönünde ciddi endişeler oluştu.
ADRASAN VE OLİMPOS DA YEŞİLLENDİ
Adrasan-Olimpos bölgesinde 2016'daki yangında zarar gören 3 bin hektarlık alan ve önceki yıllarda Adrasan'da denize sıfır konumdaki tepede çıkan yangında zarar gören tüm alanlar, yeniden ağaçlandırıldı. Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince Adrasan ve Olimpos'taki yangınlar sonrası küle dönen alanların aynı noktalardan çekilen fotoğrafları, 1 yıl sonra fidanların dikimi ve bugünkü hali de görüntülendi.
TAŞAĞIL, YENİ ORMAN ALANI OLDU
Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, önceki yıllarda yanan alanlardaki ağaçlandırma çalışmalarının başarıyla tamamlandığını belirterek, “Taşağıl, Olimpos, Adrasan, Esentepe hepsi yeniden yeşillendi. Özellikle halkımızın aklında kalmıştır. 2008 yılında 16 bin hektar Manavgat'taki saha artık yemyeşil oldu ve yangının hiçbir izi kalmadı diyebilirim. Her yeriyle yeni, genç, çok güzel bir orman oldu. Diğer sahaların da tamamını ağaçlandırdık, diyebilirim" diye konuştu.
GEÇEN YILKİ ALANLARA DA FİDAN DİKİLDİ
Geçen yıl yanan 400 hektarlık alanın da tamamının ağaçlandırıldığını belirten Vedat Dikici, “Onların da tamamı yeşillendirildi, ağaçlandırıldı, fidanlar dikildi. Yani yanan alanları orman dışında başka bir kullanıma ne izin veriyoruz ne tahsis ediyoruz. Bundan da halkımız emin olsun. Geçen yıl bizim endüstriyel plantasyon dediğimiz, 500 hektar alanımız vardı. Yaklaşık 400 hektar orman yangınına tabi kaldık. Bunun 200 hektarında suni tensil yaptık, gelir getirici tür ağaçlarımız, kendi ormanlarımızdaki suni tensillerimizle birlikte yaklaşık 1500 hektar alanda dikim yaptık. 400 bin adet fidan diyebiliriz ama bu orman yapmak için" dedi.
YILLIK FİDAN DİKİMİ 3-4 MİLYONU AŞIYOR
Ayrıca halka dağıtımı yapılan fidanlar ve diğer ağaçlandırma çalışmaları olduğunu da anlatan Dikici, "En önemlisi biz tensil yöntemi de uygularız. Yani her gördüğünüz fidanı, fidanlıkta yetişip fidan olarak getirip dikmiyoruz. Aynı yerde tohumdan getirdiğimiz sahalarımız var. Onların da hepsi birer fidan oluyor. Bunları da kattığımızda yıllık bazda yaklaşık 3-4 milyonun üzerine çıkıyoruz. Her şeyin bir hazırlığı var. Yandıktan sonra önce yanan alanı temizlememiz lazım, boşaltmamız lazım. Yanan ağaçları da satıyoruz. Sonra saha dikime hazırlanıyor. Dozerle sürüp, kökleri temizliyoruz. Fidan dikme aşamasına geliniyor ve 5 yılda bakıma tabi tutuluyor. Bu belli bir süreç alıyor tabi ki" diye konuştu.




GÜNDEM, 24 Nisan 2021 10:11
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Aretias TV’de Gazeteciler Buluşmaya Devam Ediyor

Saadet Partisi Gündeme Getirdi , Yetkililer Harekete Geçti: Tarihi Mezarlıkta Temizlik Başladı

Sürpriz Karar! CHP Genel Başkan Adayı Ümit Uysal Yarıştan Çekildi

Merhum Mustafa Kayhan’ın Ailesi "Acımıza Ortak Olan Herkese Müteşekkiriz "

Özgür Özel,Erdoğan sandıkta Milli İradeyle seçilmedi mi?

Köklü Değişim, “Ordular Aksaya” Çağrısıyla Meydanlara İniyor

Başkan Çiftçi "Avukatlar Toplumun Adalet Bekçisi"

GAZZE'YE DESTEK OLMAK İÇİN İNSAN OLMAK YETERLİDİR.!

Turan Devletleri Teşkilatı Genel Başkanı İsa Kaplan’dan 5 Nisan Avukatlar Günü Mesajı

MSG TV Medya Yapım Ekibi’nden 5 Nisan Avukatlar Günü Mesajı

Vügar Oruç İstanbul Gazeteciler Federasyonu Başkanı Adil Koçalan’ı Ziyaret Etti

ENGELLERİ TANIMAYAN RESSAM: ALPER KOCABIYIK

Gazeteci Köksal Selçuk’tan 5 Nisan Avukatlar Günü Mesajı

Gazeteci Mehmet Çiçek’ten 5 Nisan Avukatlar Günü Mesajı

Gazeteci Mehmet Çiçek’ten 5 Nisan Avukatlar Günü Mesajı

Hasan Hüseyin Tekin Kimdir?

Üstün Dökmen ile "Küçük Şeyler" Gösterisi Ankara ve Adana'da!

Ankara’da Tiyatroseverlere Büyük Buluşma: “Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu” Sahneye Çıkıyor

Gülper Yılmaz’dan Uluslararası Gelişmelere ve Ekonomik Politikalarımıza Dair Çarpıcı Değerlendirmeler

HUDER BAŞKANI AVUKAT HASAN OYMAK'TAN 5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

ANTALYA’NIN GÖNLÜNE TAHT KURAN İSİM: KÖKSAL SELÇUK

CHP’de Sürpriz Gelişme: Ümit Uysal Genel Başkanlığa Adaylığını Açıkladı

Hey Gidi Gençlik! Direksiyonun Efendisi Köksal Selçuk Anlatıyor

ÇİFTÇİ KREDİ BATAĞINDA, BİNLERCE TARLA İCRADA SATIŞTA

Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na Kurultay Daveti: "İrade Milletindir" Sloganı ile Olağanüstü Kurultay 6 Nisan’da

İmamoğlu’na Ön Seçimde Rekor Destek: En Çok Oy Veren İller Belli Oldu

Bahçeli’den İki Ay Sonra İlk Görüntü

CUMA HUTBESİ " GÜÇLÜ BİR TOPLUMUN İNŞASINDA ANNE BABANIN ROLÜ:"

YETKİLİ EMLAKÇI OFİSLERİNDE "E"TABELA DÖNEMİ BAŞLAYACAK

AKSU ALTINTAŞ UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

KEPEZ SÜTÇÜLER UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA KIRCAMİ UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA FENER UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA BAHÇELİEVLER UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA ARAPSUYU UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA UNCALI UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA CEBESOY UCUZ WEB SİTESİ

ANTALYA WEB SİTESİ TASARIMI
