14 Mart 2026, Cumartesi
19:24

Samsun Terme’de Taş Ocağında Planlanan Dinamitli Patlamaya Mahalle Sakinlerinden Tepki

Samsun Terme’de Taş Ocağında Planlanan Dinamitli Patlamaya Mahalle Sakinlerinden Tepki

Haber : MURAT GENÇ/ SAMSUN

Samsun Terme’de Taş Ocağında Planlanan Dinamitli Patlamaya Mahalle Sakinlerinden Tepki

Samsun’un Terme ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi Kışladere Mevkii’nde faaliyet gösteren taş ocağında yapılması planlanan dinamitli patlama, mahalle sakinlerinin tepkisine yol açtı. Evlerde oluşan hasar, fındık bahçelerine verilen zarar ve ÇED raporunun bulunmadığı iddiası nedeniyle vatandaşlar taş ocağı önünde toplanarak patlatmaların durdurulmasını talep etti.

Samsun’un Terme ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi Kışladere Mevkii’nde faaliyet gösteren taş ocağında yapılması planlanan dinamitli patlama, mahalle sakinlerinin tepkisini çekti. Taş ocağı önünde bir araya gelen vatandaşlar, daha önce gerçekleştirilen patlatmaların evlerinde ciddi hasarlara yol açtığını belirterek dinamitli çalışmaların durdurulmasını istedi.

Mahalle sakinleri, geçmişte yapılan patlatmaların ardından ev duvarlarında çatlaklar oluştuğunu ve bazı evlerin çatılarından yağmur sularının akmaya başladığını ifade etti. Vatandaşlar, patlatmaların şiddetinin yerleşim alanlarına zarar verdiğini savunarak yetkililerin bölgede inceleme yapmasını talep etti.

Fındık Bahçeleri ve Irmak İçin Endişe

Bölgede geçimini büyük ölçüde fındık üretimiyle sağlayan mahalle halkı, taş ocağındaki faaliyetlerin tarımsal üretimi de olumsuz etkilediğini dile getirdi. Patlatmalar sırasında ortaya çıkan tozun fındık bahçelerine zarar verdiğini öne süren vatandaşlar, verimde düşüş yaşandığını iddia etti.

Mahalle sakinleri ayrıca taş ocağına yakın konumda bulunan ırmakta da kirlilik oluştuğunu öne sürerek çevresel etkilerin araştırılması gerektiğini belirtti.

https://youtu.be/KigZJJJI8aw?si=b7VegyML02Bv5q9y

“ÇED Raporu Yok” İddiası

Vatandaşlar, yetkililerden aldıkları bilgilere göre taş ocağında dinamitli patlama yapılabilmesi için gerekli olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun bulunmadığını iddia etti. Mahalle sakinleri, işletmenin sunduğu “ÇED gerekli değildir” raporunun ise dağın arka kısmında bulunan Limandere bölgesindeki başka bir taş ocağına ait olduğunu ve mevcut alanı kapsamadığını savundu.

Mahalle Sakinlerinden Yetkililere Çağrı

Taş ocağı önünde toplanan vatandaşlar, bölgede yapılması planlanan dinamitli patlatmaların durdurulmasını ve kapsamlı bir inceleme yapılmasını istedi. Mahalle halkı, hem evlerinde oluşan hasarın hem de tarım alanlarının zarar görmemesi için ilgili kurumların konuyla ilgili acil adım atmasını beklediklerini ifade etti.